Even een keer geen zin in Home Alone en Love Actually tijdens de komende feestdagen? Filmredacteur Gudo Tienhooven zet tien minder obligate films op een rijtje, met trailers om in de stemming te komen. 

Vrolijk kerstfeest? Niet dus!

Altijd al eens willen aanschuiven bij het kerstdiner van de Britse koninklijke familie? Wijlen prinses Diana niet, maar ze kon er onmogelijk omheen. Spencer, een verwijzing naar Diana’s meisjesnaam, doet een dappere poging haar labiele geestesgesteldheid te vangen. Het is 1991, haar huwelijk met Charles is dan al meer dan kil en binnen de familie gaan er geruchten over affaires en een op handen zijnde scheiding. Vrolijk kerstfeest? Niet dus, al wordt door bijna iedereen net gedaan alsof. Het is soms net een spookhuisfilm à la The Shining.
Spencer is te streamen bij Pathé Thuis en Amazon Prime Video

De beste én meest vergeten Spielberg

Catch Me If You Can is het ongelofelijke, maar wel degelijk waargebeurde verhaal van de jonge meesterbedrieger Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio), die zich in de jaren 60 voordeed als onder meer piloot, arts en advocaat. Het is zowel de beste als meest vergeten Steven Spielberg-film van deze eeuw tot nu toe. Spannend, grappig én met een subtiel kerstlaagje. Het gaat toch uiteindelijk, zoals veel films van Spielberg, om het verlangen naar familiewarmte.
Catch Me If You Can is te streamen via Pathé Thuis, Netflix en SkyShowtime

De ultieme anti-kerstfilm

Voor wie echt geen greintje kitsch kan verdragen, is de zwarte komedie Bad Santa uit 2003 mogelijk de ultieme anti-kerstfilm. Willie (Billy Bob Thornton) vloekt, zuipt, heeft seks met zo veel mogelijk vrouwen en hij heeft een bloedhekel aan kinderen. Dat hij ze in kerstkostuum in een warenhuis tóch op schoot neemt, heeft alles te maken met zijn plannen om daar uiteindelijk een kluis te kunnen kraken.

Bad Santa is te streamen via Pathé Thuis

Als dit geen warm familiegevoel oproept…

Little Women uit 2019 is een verrukkelijke verfilming van het wereldberoemde boek van Louisa May Alcott over het wel en wee van vier zussen uit een bourgeoisgezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Als dit geen warm familiegevoel oproept, weten we het ook niet meer.

Little Women is te streamen via Pathé Thuis

Diep graven in de psyche van de moderne man

Terwijl iedereen knus kerst viert, doolt Tom Cruise eenzaam door New York City nadat zijn vrouw Nicole Kidman (de twee waren tijdens de opnames ook echt man en vrouw) opbiecht te flirten met de gedachte vreemd te gaan. Eyes Wide Shut, de zwanenzang van de legendarische regisseur Stanley Kubrick (2001: A Space Odyssey) uit 1999, durft diep te graven in de psyche van de moderne man in crisis.

Eyes Wide Shut is te streamen via Pathé Thuis

Straf voor de ongelovigen

Waarom geen bloedfontein met de feestdagen? Wanneer zijn disfunctionele familie ruziënd de feestdagen doorbrengt, besluit de jonge Max kerst de rug toe te keren. Hiermee roept hij echter de entiteit Krampus op, een demonisch wezen dat rondom de verjaardag van Jezus de ongelovigen afstraft. Dé grap van de vermakelijke kersthorrorfilm Krampus uit 2015: Max moet alsnog met zijn familie samenklitten om dat gehoornde creatuur te kunnen verslaan.

Krampus is te streamen via Pathé Thuis

Help, ze ontvoeren de kerstman!

Dit ‘The Sound of Music van de gothic- en emocultuur’ noemen, is te kort door de bocht. Wie ooit viel voor de muzikale stopmotion-animatie The Nightmare Before Christmas (er werd zo’n drie jaar met poppen in miniatuurdecors gefrummeld) kijkt ’m steeds weer terug. En voor wie hem nog nooit zag: foei! Pompoenkoning Jack Skellington van het door griezels bevolkte Halloweentown ontdekt per toeval het frivole Christmastown. Hij besluit de kerstman te ontvoeren en het feest te kapen.

The Nightmare Before Christmas is te streamen via Disney+

Mét de Tom Hanks van het zwart-wittijdperk

Dit is toch een lijst met ‘alternatieve’ titels? Maar eerlijk: wie heeft de – volgens vooral de wat oudere cinefielen – ‘ultieme kerstklassieker’ It’s a Wonderful Life uit 1946 ook daadwerkelijk gezien? James Stewart, de Tom Hanks van het zwart-wittijdperk, speelt een wanhopige ondernemer die aan de arm van een engel te zien krijgt wat er van zijn dorp terecht was gekomen als hij er niet was geweest. Een opvallend ernstige film, maar na het zuur komt het zoet… mierzoet.

It’s a Wonderful Life is te streamen via Amazon Prime Video en SkyShowtime

Dood en destructie met een kerstsausje

Chris Columbus, regisseur van Home Alone, schreef het scenario van de klassieke horrorcomedy Gremlins uit 1984. De film van regisseur Joe Dante is een klein meesterwerk dat gaat over Billy, die van zijn vader een ogenschijnlijk onschuldig monstertje als kerstcadeau krijgt. Wat volgt is een achtbaan vol dood en destructie, maar dan met een lekker vettig kerstsausje, waardoor deze film zich uitstekend leent om elke keer, het liefst in december, terug te kijken.

Gremlins is te streamen via HBO Max, Pathé Thuis, Viaplay en Amazon Prime Video

Bikkelharde boevenjacht tijdens de feestdagen

Terwijl de argeloze burger in het Los Angeles van de jaren 50 zich druk maakt om de juiste hoeveelheid lichtjes in de kerstboom, borrelt er ‘ondergronds’ een heksenketel van georganiseerde misdaad, geweld en corruptie. Het politiekorps negeert de knusse feestdagen, zet de bikkelharde boevenjacht voort en moet zich in de tussentijd afvragen of er niet een of meerdere collega’s vuil dubbelspel speelt. L.A. Confidential introduceerde inmiddels klinkende namen als Russell Crowe, Kevin Spacey en Guy Pearce aan een groot publiek, maar is ook los daarvan een dijk van een misdaadthriller. Met her en der een kerstboom in de verte dus.

L.A. Confidential is te streamen via Netflix, Amazon Prime Video en Pathé Thuis